Artikler

Tennis- eller Golfalbue?

Tennisalbue (lateral epicondylitis) og golfalbuer (medial epicondylitis) er en hyppig årsag til smerter i albuen. Symptombilledet er stort set ens for både tennis – og golfalbue, med undtagelse af placeringen, hvor symptomerne oplever. Der er tale om en tennisalbue, når smerterne opleves på ydersiden af albuen og en golfalbue når smerterne findes på indersiden af albuen. De typiske symptomer er lokale smerte, der kan give udstrålende smerter til både overarm og underarm.  Smerterne er oftest størst under aktiviteter hvor de involverede muskler og sener er i arbejde. Desuden er der ofte stivhed i albueleddet, når armen bøjes eller strækkes. 

Tennis- og Golfalbuen opstår ved en forstrækning af en eller flere muskler i underarmen eller ved udtrætning af samme muskulaturen ved gentagne ensidige bevægelser. Den sidstnævnte årsag ses ved ofte ved idrætsgrene som tennis og golf, men ses også hyppigt ved kontorarbejde eller fabriksarbejde. Forstrækningen eller overbelastningen forårsager i første omgang en irritation af musklens senehæfte til overarmsknogle, der igen medfører en betændelsestilstand ved senehæftet. Inflammationen er kroppens måde at reparerer det skadede væv på og kan udover de tidligere nævnte symptomer give rødme, hævelse, smerter ved tryk eller slag på albuen. I nogle tilfælde bliver området ligeledes varmt. Ved længerevarende inflammation sker der forandringer i den skadede sene og selv når betændelsestilstanden er væk, kan forandringerne i senen fortsat give smerter og nedsat bevægelse i albuen.

Der er findes en række forskellige behandlingstilbud for både tennis- og golfalbue, herunder osteopati som er en helhedsorienteret manuel behandlingsform. Udover at finde det smertegivende område og væv i kroppen, undersøger osteopaten også kroppens systemer såsom nervesystemet, kredsløbet, luftvejssytemet, fordøjelsessystemet og udskillelsessystemet. Dette gøres for at udelukke eller fastslå at disse er medvirkende årsag til at skaden ikke kan hele. 

I den osteopatiske behandling af tennis- og golfalbuer er målet at understøtte og optimerer kroppen egen evne til at hele den skadede sene. For at opnå denne selvhelende effekt, undersøger osteopaten både de mekaniske forhold omkring det skadede væv, nerveforbindelsen og blodforsyning til det skadede område. Mekanisk set er alle kroppens led er skabt til at bevæge sig på en bestemt måde. Fejlstillinger kan resultere i at leddets bevægelse afviger fra dette forudbestemte mønster. Dette kan medvirke til smerter fordi ledkapsler, ledbånd og muskler der er tilknytte leddet er under mere stræk end normalt. Ved tennis- og golfalbuen findes ofte et konstant øget stræk på muskler og sener, der forhindrer en opheling af disse. Albuen er forbundet til nervesystemet fra de nederste nakkehvivler og de øverste brystryghvivler, Nerverne løber sammen med blodforsyningen fra forsiden af halsen til brystet og videre ned i overarmen til de når albue, underarm og hånd. På deres vej passerer de gennem tre anatomiske porte, hvor både nerver og blodkar kan blive påvirket. Den første port kaldes scalenerporten og består af den forreste scalenermuskel, den midterste scalenermuskel og første ribben. Den anden port udgøres af kravebenet og første ribben og den tredje og sidste port er under den lille brystmuskel.  Ved reducerede pladsforhold i portene forstyrres både blodforsyning og informationer i nervesystemet. Den forstyrrede blodforsyning kan påvirke blodcirkulationen og blandt andet mindske transporten af næringsstoffer til og affaldsstoffer fra albueområdet. Tryk og irritation af nerverne i de tre porte eller fra rygsøjle kan resultere fejlinformation fra nerven til hjernen. Dette betyder at hjernen tror at der er et problem i albuen, selv om det reelle problem er der hvor nerven irriteres eller klemmes af. 

Osteopaterne Horsens og Skanderborg er uddannet til at finde årsagen til smerter fra tennis- og golfalbuer. 

Similar Posts